Yli 50-vuotias nainen työelämässä

Ikäsyrjintä työelämässä on suuri ongelma. Tässä blogissa en kuitenkaan syvenny siihen, vaan käsittelen yli 50-vuotiaiden naisten elämää ja sitä, kuinka selviytyä vaativassa työelämässä. Avaan asioita, joista ei yleensä puhuta, koska ne saattavat olla liian häpeällisiä tai muuten vaan vaikeita ymmärtää. Niin minulla, kuin useilla muillakin ikäisilläni naisilla, on vahva tahto hyödyntää omia vahvuuksiamme, koulutustamme, työkokemustamme ja toimia neuvonantajina nuoremmille ja myös oppia heiltä.

Itse olen joutunut etsimään paikkaani, jossa olen arvostettu, vaikka alankin pikkuhiljaa ikääntyä. Olen joutunut pitämään itseni ajan tasalla muutoksessa ja epävarmuudessa, joka koskee meitä kaikkia. Olen myös pysynyt ajan hermoilla, vaikka minulla onkin alkanut jo vaihdevuodet.

Ei vaihdevuosista saa puhua! Vaihdevuodet aiheuttavat monissa pelokkuutta ja niistä voi alkaa alamäki. Oireina saattaa olla huimausta, sydänvaivoja, univaikeuksia, kuumia aaltoja, keskittymisvaikeuksia, itkukohtauksia, ärtyneisyyttä, masentuneisuutta ja muita mielialan vaihteluita. Mikä ihme sinua vaivaa? Teetkö liikaa töitä ja olet stressaantunut? Kummallista, että tiedämme niin vähän naisen kehosta, ja mikä vääjäämättä tulee tapahtumaan ja minkälaisia oireita se tuo. Näistä oireista huolimatta, meidän naisten pitää kuitenkin näyttää hyvinvoivilta ja nuorekkailta työyhteisössä.

Kuinka naiset pystyvät pitämään ammattimaista vaikutelmaa, vaikka ovatkin aina välillä yltä päältä hiessä? Suomessa on tällä hetkellä iso joukko 45-60 vuotiaita naisia, jotka ovat vaihdevuosi-iässä ja työelämässä. Mitkä ovat sellaisia aloja tai yrityksiä, joissa vaihdevuosissa oleva nainen voi olla vahvoilla? Ikä ja kokemus yhdessä ovat pääomaa, jota toivottavasti millenniaalit osaisivat arvostaa.

Nainen, jos luet tätä, niin usko tai älä, vaihdevuodet tulevat sinullekin. Myös miehet saavat niistä osansa naispuolisten perheenjäsenten kautta. Vaihdevuodet voivat kestää jopa kymmenen vuotta. Oireet eivät ole samanlaiset kaikilla. Joku voi olla onnekas ja selvitä ilman mitään oireista, toinen taas kokee vaikkapa niin pahoja univaikeuksia, että voi joutua lopettamaan työnteon.

Meillä naisilla on erilaisia tapoja tankata positiivista energiaa. Saattaa olla, että edellisenä yönä tuli herättyä muutama kerta ja oltua hereillä aina puoli tuntia kerrallaan. Toiset joogaavat, toiset voimaharjoittelevat ja toiset saavat apuja lääkkeistä. Tämä ajanjakso naisen elämässä voi olla hyvin traumaattinen ja hankala. Vaihdevuodet tulevat vääjäämättä, mutta oikean hoidon ja avun löytäminen saattaa viedä aikaa.

Vaihdevuosi-ikäinen nainen voi kadottaa itsensä kaiken keskellä ja tulla näkymättömäksi. Sosiaalisen median luoma kuva vanhasta tädistä hikisenä, vihaisena, ryppyisenä ja paistinpannu kädessä aiheuttaa väärinkäsityksiä. Miten ihmeessä saat pidettyä kehon koko ajan timmissä kunnossa ja näytät nuorekkaalta? Tiettyyn ikään tullut nainen ei enää herätä kiinnostusta. Nuorena on kaunis ja vetovoimainen. Vanhempana niin ei enää tapahdu, ainakaan usein, ja siitäkin voi tuntea surua.

Kaikesta huolimatta, me yli 50-vuotiaat naiset olemme tärkeä osa organisaatioiden työtiimejä ja myös tärkeä osa yhteiskuntaa. Meillä on kokemusta ja perspektiiviä. Me autamme siinä, että nuoremmat sukupolvet pärjäävät tässä nopeutuneessa elämän rytmissä ja kasvavat aikuisiksi, jotka pärjäävät omillaan. Meillä on myös halua opiskella lisää ja olemme jopa motivoituneita vaihtamaan uraa, jos se on tarpeen.

Itseäni on auttanut vastaan tulevin asioiden hyväksyminen ja sitä kautta olen saanut vahvan itsetuntoni takaisin. Pidän itsestäsi yhä ja yritän oppia hauskemmaksi ja fiksummaksi ja olen löytänyt uusia tapoja toimia ja käyttää vahvuuksiani. Näin olen edelleen kokenut olevani upea nainen. Vaikka nykyään on vaikeampaa olla vanha kuin 30 vuotta sitten, ajattelen kuitenkin, että vanheneminen on positiivinen asia. Kun joku kysyy, kuinka vanha olen, joudun usein miettimään kauan ennen kuin muistan ikäni. Ikä on menettänyt merkityksen numeroina. Nykyään en mieti paljoakaan sitä, mitä muut ajattelevat, vaan keskityn enemmän siihen mitä itse haluan. Uskallan olla oma itseni.

Myönnän, että tämä ikä vaatii paljon itsestä välittämistä ja huolta pitämistä. En kenties ole enää tulevaisuuden lupaus ja minun ikäisiini ei enää panosteta töissä. Olisikin hyvä olla saavuttanut jo jonkinlainen asema tai sitten alkaa tehdä jotain omaa, niin kuin minä olen tehnyt.

Vaikka vaatimuksia meille naisille ulkonäön suhteen on yllin kyllin, voin tässä iässä itse päättää, millainen olen. Nuorena voi ajatella, että ei tule koskaan vaikkapa lihavaksi. Vanhempana voin päättää, että nyt joku asia saa riittää. Nuoruuteen takertuminen voi olla aika masentavaa. Voin myös päättää, minkälaista osaamista jaan ympärilleni, ketä autan, kenen kanssa teen yhteistyötä ja missä haluan olla mukana.

On upeaa nähdä naisia, jotka eivät käyttäydy niin kuin vanhempien naisten pitäisi, vaan tekevät asioita, niin kuin itse parhaaksi itsellensä näkevät. Arvostan sitä. Vanheneminen on lahja. Tuntuu hyvältä olla aikuinen nainen, vaikka jossain korvien välissä tunnen kuitenkin olevani yhä 35-vuotias.

Tee vaihdevuosien ”hikipääomasta” voimavarasi!

Ota yhteyttä:

Maarit Halmela
Ratkaisukeskeinen valmentaja/coach
maarit.halmela@goalgo.fi
050 435 2381