Työssä menestyminen ei luo merkityksellisyyttä

Rovaniemeltä kotoisin oleva Annika Vallo, 31, oli tehnyt ravintola-alalta täyskäännöksen ja löysi itsensä pian huippumyyjän sekä myynnin rekrytoijan saappaista. Myyntiennätykset paukkuivat jo ensimmäisinä kuukausina ja Annika sai kuulla usein, kuinka soveltuva hän alalle oli. Samalla työ tuntui suorittamiselta ja onnistumisen tunteet jäivät valjuiksi. 

Annika alkoi yhä vahvemmin pohtia omia tunteitaan ja tavoitteitaan työelämässä. Millainen työ toisi merkitystä ja sitä kautta pysyvämpää pohjaa onnellisuuteen?

”Perfektionistina minulla on ainainen tarve kehittyä, ja siksi hyväksyn myös ehkä muita ihmisiä helpommin epämukavuusalueella olemisen. Siellä ei kuitenkaan voi olla jatkuvasti. Myyntityössä opin kantapään kautta, että haasteiden ohella työssä pitää saada myös riittävästi kokea olevansa aidosti elementissään”, Annika pohtii.

Työssä pärjääminen on vain osa soveltuvuutta

Annika kokee olevansa elävä esimerkki siitä, kuinka soveltuvuus työhön merkitsee paljon muutakin kuin kykyä suoriutua annetuissa työtehtävissä.

”Jos sopivuuttani olisi rekrytointitilanteissa osattu analysoida kokonaisvaltaisesti, oltaisiin
huomattu, että en ollut oikea henkilö tehtävään tai organisaatioon. Toisaalta työkokemus vahvisti
käsitystäni siitä, missä aidot vahvuuteni ovat ja mitä haluan tehdä lisää tulevaisuudessa. Nyt
tiedän itse paremmin.”

Annika arvioi rekrytoinnin haasteen olevan siinä, että sekä työnhakija että rekrytoiva yritys haluavat helposti nähdä potentiaalin ja uskoa onnistumiseen. Tällöin voi jäädä kartoittamatta hakijan todellinen soveltuvuus haettuun positioon: mikä henkilöä motivoi, millaisia arvoja hän haluaa työssään edistää, mikä tuo energiaa ja mikä taas aiheuttaa jatkuvaa stressiä tai vääränlaista painetta.

Ratkaisukeskeinen valmennus osana uranvaihdosta

Annika alkoi tarkastella hyvinvointiaan kokonaisuutena, jossa työ näyttelee merkittävää osaa ja vaikuttaa koko identiteettiin. Itsereflektioon Annika haki tukea ratkaisukeskeisestä valmennuksesta:

”Osallistuin Maarit Halmelan valmennukseen.Ymmärsin valmennuksen edetessä, että vaikka kokonaisvaltainen hyvinvointi on iso palapeli, niin valmennus sen jäsentämistä.”

Annika oli aina tiedostanut olevansa empaattinen ihminen. Valmennuksen myötä hän tunnisti, että toisten auttaminen on hänen aito vahvuutensa. Samalla tuli oivallus: työnantajan ja tekijän
yhdistäminen menestyksekkäästi oli se, mikä tuntui merkitykselliseltä.

”Sain vahvistusta sille, kuinka paljon empaattisuus määrittääkään identiteettiäni ja että minun
pitäisi saada ruokkia tätä puolta myös työssäni. Valmennuksen antia oli myös henkisten kehityskohteiden määrittäminen. En ollut esimerkiksi aiemmin tiennyt, että itsemyötätunto on ihan oma käsitteensä. Tämän oivalluksen myötä tajusin, että ankaruus itseä kohtaan ei poistu muuta kuin tietoisen
harjoittelun kautta”,
Annika analysoi.

Työelämän missio löytyi oman kokemuksen myötä

Tällä hetkellä Annika toimii konsulttina kansainvälisessä Master Suomi Oy:ssä, joka tuottaa henkilöarviointimenetelmiä rekrytoinnin ja henkilöstön kehittämisen tueksi. Annika nauttii voidessaan auttaa yrityksiä välttämään virherekrytointeja – ja samalla hakijoita työllistymään juuri
heille sopivin tehtäviin ja organisaatioihin.

”Väärän ihmisen palkkaaminen tulee kalliiksi yritykselle ja on iso koettelemus työntekijälle. Uuden rekrytointiprosessin läpikäyminen, talon tapojen opettelu ja työtehtävän omaksuminen vievät paljon aikaa ja energiaa”, Annika kuvailee.

Ratkaisukeskeisen valmennuksen Annika näkee tehokkaana tapana löytää uusi suunta ja edetä kohti tavoitteita sekä yritysmaailmassa että yksityiselämässä.

”Ratkaisukeskeinen ajattelu ja toiminta sopii moneen tilanteeseen, jossa henkilö tai yritys on aidosti valmis menemään eteenpäin, eikä halua esimerkiksi jäädä piehtaroimaan ongelmien juurisyihin. Voin lämmöllä suositella Maarit Halmelan valmennusta. Se on täynnä samaistuttavia, konkreettisia esimerkkejä sekä innostavia keskusteluita, jotka auttavat kääntämään osallistujan katseen kohti omia tavoitteita”, Annika hymyilee.

Tilaa ura- tai hyvinvointivalmennus >>