Suorittamisen kulttuuri työelämässä

Mikä kumma meitä ihmisiä oikein vaivaa? Miksi tästä työelämästä on tullut hyvin monelle pelkkää tulipalojen sammuttamista?

Itsekin saman kokeneena, on ollut pakko pysähtyä omien asioiden äärelle ja miettiä, mikä on se juttu, joka saa työni tuntumaan merkitykselliseltä. Tämä on johtanut miettimään myös sitä, mitä tekee omasta elämästäni elämisen arvoisen.

Tämä ei ole ollut helppoa ja pysähtymisessä olen joutunut hyväksymään sen, mitä minulle on aiemmin tapahtunut. Olen tarkastellut polkuni kiemuroita myötätuntoisesti ja nähnyt siellä niitä hetkiä, jolloin on menty lujaa, välillä käyty syvällä ja taas noustu. Kaikkia näitä on tarvittu. Joidenkin asioiden kanssa on hakattu päätä oikein urakalla seinään ja toiset asiat ovat taas soljuneet kuin vettä vaan.

Kiltin tytön syndrooma 

Olen aiemmin ollut se kiltti tyttö, jonka ympäristöni on halunnut minun olevan. Opiskelujeni ja työurani on pitänyt mennä juuri tietyllä tavalla ja muita vaihtoehtoja hyvälle elämälle ei ole kannattanut edes miettiä. Muiden odotuksia täyttäen, olen luovinut ja suorittanut elämää oikein urakalla. Mihin katosi matkan varrella se pieni tyttö, joka innosta puhkuen näki kauneutta ja hyvyyttä ympärillään ja innostui ihanista ja hassuista ideoista? Se tyttö taisi kadota suorittamisen maailmaan.

Kaikesta huolimatta, elämästä on opittu ja tämän polun tarkoituksena on ollut tulla juuri minuksi. Reppu täynnä kokemuksia tästä on hyvä mennä eteenpäin ja tehdä tulevaisuudesta parasta juuri minulle. Kaikkeen en voi vaikuttaa, mutta on paljon asioita, jotka ovat omissa käsissäni ja voin myös tehdä valintoja. On voimaannuttavaa huomata, että elämässä on paljon asioita, jotka ovat hyvin juuri nyt. Minussa on myös paljon viisautta ja asiantuntemusta omista asioistani ja tiedän, mikä toimii minulle.

Suorittamisen kierre

Suorittamisen kierre on ollut vaikea katkaista. Sitä tulee tehtyä vieläkin helposti. Mikä on sitten kuitenkin muuttunut? Nykyään huomaan helpommin itsessäni merkit siitä, kun tekeminen on liian hektistä tai omien arvojeni vastaista. Arvostan näitä merkkejä ja olen alkanut kuuntelemaan itseäni enemmän. Uskallan myös sanoa ei, silloin kun se on tarpeen. Olen myös tietoisesti alkanut etsiä asioita, joihin voin vaikuttaa. Se on vähentänyt kuormittumistani. Minun on täytynyt olla myös tarkkana, että en ole jäänyt kuopan pohjalle haasteiden edessä. Näissä tilanteissa olen pyrkinyt menemään sinnikkäästi eteenpäin askel askeleelta itsetutkiskelun kautta kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Vaikka välillä onkin ollut vaikeaa ja vaatimuksia on ollut paljon, jotenkin olen kaikesta kuitenkin selvinnyt. Meillähän on uskomattomia voimavaroja, jotka on hyvä kaivaa esille ja tehdä itselle näkyviksi. Vaaka vaatimusten ja voimavarojen kanssa olisi hyvä olla tasapainossa.

Onnellisuutta ei tarvitse suorittaa

Matka nykyiseen työhöni on siis ollut pitkä: se on vaatinut sitkeyttä ja toimeliaisuutta. Nyt koen, että voin toteuttaa itseäni työssäni ja voin tehdä työni kautta hyvää. Työssäni ratkaisukeskeisenä valmentajana minulla on ollut mahdollisuus auttaa muita muun muassa jäsentämään asioita ja antaa työkaluja, jotka vievät eteenpäin ja avaavat uusia näkökulmia. Lähden aina siitä olettamuksesta, että valmennettavani kyllä tietävät itse, mikä auttaa heitä jaksamaan, mistä he pitävät ja mitä he haluavat tulevaisuudelta. Jotta kuitenkin päästäisiin eteenpäin, kaiken suorittamisen keskellä on hyvä pysähtyä hetkeksi omien asioiden ääreen. Jokaisella on mahdollisuus löytää ne asiat, mitkä ovat merkityksellisiä elämässä juuri nyt ja mitä voimme tehdä niiden eteen. Tämä auttaa meitä olemaan tasapainossa itsemme ja maailman asioiden kanssa ja sitä kautta myös kokemaan onnellisuuden tunteita. Ja huomaa, että onnellisuuttahan ei tarvitse suorittaa!

Kestävää hyvinvointia

Haluan auttaa sinua parantamaan omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Olen ratkaisukeskeinen valmentaja ja käytän valmennustyössäni monipuolista kokemustani sekä elämästä että työelämästä. Nykypäivän kiireessä itsestä huolehtiminen saattaa jäädä muiden asioiden jalkoihin, mutta voimme vaikuttaa monilla pienillä arjen valinnoilla omaan hyvinvointiin ja parempaan jaksamiseen. Annan sinulle konkreettisia ja samaistuttavia esimerkkejä tilanteista, joihin itse olen urani aikana joutunut
– en pelkästään luennoi, vaan laitan rohkeasti itseni peliin omien kokemuksieni kautta. Valmennuksen aikana käymme läpi mm. työn merkityksellisyyttä ja sen imua, henkilökohtaisen elämän ja työn yhteensovittamista, kilpailua ja sosiaalista vertailua ja työn vaatimuksia ja voimavaroja.

Jos kiinnostuit mahdollisuudesta vahvistaa omaa työelämääsi/elämääsi, lähde mukaan kahdeksan viikon Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin rakennuspalikat -verkkovalmennukseen. Seuraava valmennus käynnistyy 30.11. Tervetuloa mukaan!

Tutustu GoalGo-verkkokurssiin >>

 

Ota yhteyttä:

Maarit Halmela
Ratkaisukeskeinen valmentaja/coach
maarit.halmela@goalgo.fi
050 435 2381