Työn ja muun elämän yhteensovittaminen

Hyvinvointivalmennus auttaa työn ja muun elämän yhteensovittamisessa

Hyvinvointivalmennus opettaa armeliaisuutta itseään kohtaan. Se on tärkeä taito, jotta voi elää tasapainoista elämää.

Kesän ja lomakauden alussa olen joutunut kiireisen yrittäjän arjessa miettimään entistä enemmän omaa työtäni ja henkilökohtaista elämääni. Asiakkaani viestivät, että heinäkuussa ei tapahdu mitään, koska silloin pidetään lomat.

Entä minä? Miten uskaltaisin päästää hetkeksi irti työstäni ja keskittyä ihan muihin asioihin elämässä?

Menestyminen vaatii sitkeyttä ja toimeliaisuutta. Työstäni on yrittäjyyden myötä tullut äärimmäisen kiinnostavaa ja tuntuukin siltä, että aika työn ja vapaa-ajan välillä on päässyt hämärtymään. Aina ei malta lopettaa työn tekoa, kun on saanut hyvän flown ja asiat vievät mukanaan. Kun aloitin yrittäjänä, päätin, että ykkösprioriteettini on oma kokonaisvaltainen hyvinvointini.

Alussa tämä periaate toimi hienosti, mutta nyt huomaan, että kroppa alkaa muistutella krempoillaan siitä, että en ole pitänyt tarpeeksi hyvää huolta siitä niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla. Vaikka en itse haluaisi myöntää, on kyllä pakko todeta, että voimat ovat vähentyneet. To do -lista auttaa työn suunnittelussa, mutta se ei kuitenkaan tunnu lyhenevän, vaan aina tulee jotain uutta tärkeää ja kiinnostavaa tehtävää.

Tiedän hyvin, että minun on ennalta ehkäistävä työstressiä. Innostavat puolet työssäni ja sen merkityksellisyys ovat hyviä keinoja ehkäistä uupumista ja ne myös lisäävät työn imua. Työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi, minun tulee myös huolehtia, että työn vaatimukset ja voimavarat ovat tasapainossa.

Vastuu omasta työhyvinvoinnista on minulla itsellä

Puhutaan paljon työn laadusta. Itse olen kantapään kautta joutunut oppimaan, että kaikkea ei tarvitse tehdä 10+-laadulla. Joissain asioissa riittää, että tekee riittävän hyvin. Koska ainakin oma työni on jatkuvaa oppimista, monimutkaista ongelmanratkaisua, luovaa ajattelua ja jatkuvaa vuorovaikutusta, on minun hoidettava myös aivojani. Tiedän, että tähän hyvä keino on rentoutuminen.

Tylsistyminen on myös sallittua

Usein unohdan, että minua ei määritä pelkästään työura. Myös perheeni, läheiseni, hyvä parisuhde tai harrastukseni ovat tärkeitä. Työni suhteen olen kiitollinen läheisilleni siitä, että olen voinut jakaa asioita heidän kanssaan ja saanut heiltä mahtavia oivalluksia, joilla olen päässyt työasioissa eteenpäin. Myös läheisten empaattinen kuuntelu vaikeissa tilanteissa on auttanut minua paljon.

Ulkopuoliset näkökulmat voivat antaa uusia ideoita tekemiseen

Koska teen työtä kotoa käsin, on minun koko ajan opeteltava taitoa, miten löydän eron työn ja muun elämän välille. Unohdan usein kertoa perheelleni, jos olen kiinni projektissa, joka vie paljon aikaani. Onneksi olen kuitenkin hyvä aistimaan tunnetiloja kotona ja huomaan helposti, jos minun läsnä-oloani kaivataan.

Työni läikkyy väkisin kotiin ja minun on oltava jatkuvasti hereillä, että en ole henkisellä tasolla kiinni vain työasioissa vaan mukana myös perheeni elämässä. Aina välillä kotona sattuu ja tapahtuu ja nämä asiat vaikuttavat luonnollisesti työn tekemiseen. Firman asioista on nopeastikin pystyttävä siirtymään oman elämän asioihin.

Nyt on taas hyvä muistuttaa, että työn jälkeen oman henkilökohtaisen elämän hallinta on minulla itsellä

Välillä on aika ottaa rennommin ja tehdä asioita, jotka tuntuvat hyvältä. Itselleni se tarkoittaa läheisten kanssa olemista, lukemista, metsään menemistä, riittävää unta, puutarhan hoitoa ja muuta innostavaa käsillä tekemistä. Nämä asiat auttavat minua palautumaan työstä ja edesauttavat omaa terveyttäni. En halua sairastua stressiin, kiiresairauteen, ilonpuutostautiin tai univajeeseen.

Toivetilani on pitää lomaa tänä kesänä riittävä määrä. Hallinnan tunne omasta elämästäni, rauhoittuminen, läsnäolo ja hyvät ihmissuhteet ovat niitä tekijöitä, joista lomani muodostuu. Haluan voida hyvin ja tiedän itse, mitä siihen tarvitsen. Tämän kirjoituksen siivittämänä kalenterista löytyy nyt merkittynä lomapäivät.

Hyvinvointivalmennus auttaa irtautumaan työstä

Kaipaatko sinä tukea elämänhallintaan tai uuden suunnan löytämiseen? Koetko tyytymättömyyttä ilman erityistä syytä? Tavoitteellinen ja ratkaisukeskeinen hyvinvointivalmennus auttaa löytämään uusia näkökulmia onnellisuuteen sekä etenemään rohkeammin kohti tasapainoista elämää.

Hyvinvointivalmennus räätälöidään juuri sinun tarpeesi mukaan

Ota yhteyttä:

Maarit Halmela
Ratkaisukeskeinen valmentaja / coach
maarit.halmela@goalgo.fi
050 435 2381

business coaching maarit halmela

Lue myös Business coaching – mihin sitä tarvitaan?

Lue myös Vaikuttaako yrityksen strategia henkilöstötyytyväisyyteen tai asiakaskokemukseen?